„Bisfenol A w paragonach to cichy zabójca”. Alfred Bujara o szkodliwej substancji w programie „Alarm!”

27 listopada br. o godz. 20.10 w programie „Alarm!” na antenie TVP1 poruszono temat akcji Solidarności ws. bisfenolu A – substancji zwiększającej ryzyko nowotworów oraz niepłodności.

– Zaleciliśmy badanie ośmiu sieci, w których pracują również nasi członkowie, czy faktycznie ten bisfenol A występuje – mówił w programie Telewizji Publicznej Alfred Bujara, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”.

Okazało się, że osoby, które badały te paragony były w szoku skali przekroczenia dopuszczalnego poziomu bisfenolu A – podkreślił.

Co to jest Bisfenol A?

Bisfenol A jest powszechnie obecnym związkiem endokrynnie czynnym, który ma właściwości naśladowania żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Stałe narażenie na tę substancję może zwiększać ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu czy nowotwory: rak piersi, rak prostaty.

Gdzie występuje Bisfenol A?

Jest powszechnie wykorzystywany w opakowaniach do żywności, butelkach, opakowaniach do płyt CD i DVD, sprzęcie elektronicznym, plombach dentystycznych, czy soczewkach kontaktowych. Najbardziej narażone na kontakt z bisfenolem są pracownicy sklepów. Stężenie tej substancji na paragonach jest bowiem nawet 250-1000 razy większe niż w żywności, a jego przenikalność przez skórę wynosi aż 46 proc.

Bisfenol A to cichy zabójca. Myślę, że powinniśmy zrobić wszystko w tym kierunku, aby pracowników handlu nie narażać na to zjawisko. Solidarność od lat dba o warunki pracy, o standardy pracy. To jest nic innego, jak właśnie standard pracy – zwrócił uwagę Alfred Bujara.

źrodło: TVP1
kpa