Ile litrów paliwa można kupić za średnią pensję?

Czy w Polsce benzyna jest tania? I tak, i nie. W wielu krajach są dużo wyższe podatki niż w u nas stąd poza Polską, szczególnie w Europie, paliwo jest zazwyczaj droższe.

Przykładowo litr benzyny w Norwegii w przeliczeniu kosztuje 7,90 zł. Czy to oznacza, że w tym państwie paliwo jest drogie? Dla Polaków tak, dla Norwegów już niekoniecznie. Relatywnie tania jest benzyna (około 2,79 zł za litr) jest w Stanach Zjednoczonych, w porównaniu z wysokimi zarobkami za oceanem daje to prawie pół tony paliwa, które w ciągu miesiąca może kupić Amerykanin. Nominalnie tania benzyna jest także w Rosji – 2,69 zł za litr oraz Boliwii – 2,09 zł. Najtaniej natomiast mamy w Wenezueli – około 1 grosza (!) za litr, ale pamiętajmy, że ten kraj znajduje się w głębokim kryzysie gospodarczym z niedoborami paliwa na stacjach, Iranie (28 groszy) czy Kuwejcie (35 groszy). Popatrzmy zatem, ile litrów paliwa można kupić za przeciętne wynagrodzenie:

Kraj Ilość paliwa w litrach
Stany Zjednoczone 4924 l
Norwegia 2319 l
Wielka Brytania 2303 l
Niemcy 2255 l
Francja 2025 l
Hiszpania 1647 l
Grecja 1613 l
Czechy 868 l
Polska 851 l
Węgry 709 l
dane: GlobalPetrolPrices.com i motofakty.pl.
fot.: pixabay.com