W sobotę 24 marca br. odbyła się jubileuszowa X Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” Regionu Śląska Opolskiego do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach.
W pielgrzymce udział wzięła blisko 600-osobowa grupa związkowców wraz z rodzinami z całej Opolszczyzny.

Po przybyciu do Krakowa delegacja opolskiej „Solidarności” złożyła wiązanki na sarkofagach śp. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki Marii oraz śp. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Pod pomnikiem św. Jana Pawła II na Wawelu oraz pod oknem papieskim przy ul. Franciszkańskiej zapłonęły „solidarnościowe” świece.

W czasie przed uroczystościami uczestnicy pielgrzymki zwiedzali Kraków. Po czym udali się do Łagiewnik na uroczystości pielgrzymkowe, gdzie mogli również zwiedzić Sanktuarium św. Jana Pawła II.

Pielgrzymom w uroczystościach towarzyszyły wystawione na ołtarzu relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki, przywiezione z Katedry Opolskiej przez delegację w składzie: Cecylia Gonet – Przewodnicząca Zarządu Regionu, ks. Dr Waldemar Klinger – proboszcz Katedry Opolskiej oraz Jan Szydełko – kościelny z Katedry Opolskiej.

Uroczystości uświetniły liczne poczty sztandarowe „Solidarności” z całej Opolszczyzny ze sztandarem regionalnym na czele.

Związkowcy pocztowej „Solidarności” z Opolszczyzny wraz rodzinami przed uroczystościami pielgrzymkowymi zwiedzili Kopalnię Soli w Wieliczce oraz Kopiec Kościuszki.