Posiedzenie Komisji Podzakładowej. Spotkanie z kandydatem na członka Zarządu Poczty Polskiej SA

KOPWczoraj, w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego odbyło się posiedzenie naszej Komisji Podzakładowej. Na spotkaniu obecne były również osoby niezasiadające we władzach naszej Organizacji, które miały okazję te obrady obserwować.

Na posiedzenie została zaproszona Pani Elżbieta Lipińska – Z-ca Dyrektora RS Opole. Wykorzystując obecność przedstawiciela władz RS, omawialiśmy problemy, z którymi ostatnio najczęściej borykają się urzędy pocztowe i ich pracownicy z terenu Opolszczyzny. Istotnym zagadnieniem było trwające obecnie badanie obciążenia pracą. Pani Dyrektor udzielała rzeczowych odpowiedzi na zadawane przez obecnych pytania, w wielu przypadkach rozwiewając nurtujące wątpliwości.

Około godz. 11:00 na spotkanie przybył gość z Gdańska, a mianowicie Kol. Gustaw Czarnowski – kandydat na członka Zarządu Poczty Polskiej SA, rekomendowany przez pocztową Solidarność. Po zaprezentowaniu swojej osoby, Gustaw przedstawił w skrócie swój program, a następnie odpowiadał na zadawane pytania. Jak wyglądała debata z naszym kandydatem do Zarządu? Myślę, że w tym przypadku oddajmy głos samemu Gustawowi, który przygotował na swoim facebook’owym fanpage’u https://www.facebook.com/GustawCzarnowski/?fref=ts opublikował podsumowanie spotkania, zawierające też osobiste refleksje.

W Stolicy Polskiej Piosenki odbyłem wyjazdowe spotkanie z pracownikami Poczty Polskiej. Miejscem spotkania była siedziba Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Regionu Śląska Opolskiego.

Miłym zaskoczeniem było to, że uczestnikami spotkania byli przedstawiciele praktycznie wszystkich pocztowych struktur występujących na terenie województwa opolskiego. Jeżeli chodzi o RS, to obecni byli przedstawiciele listonoszy, asystentów, kierowników zmiany, naczelników, pracowników biurowych RS, i co było dla mnie największym zaskoczeniem, wśród obecnych była Pani Z-ca Dyrektora RS. Z innych pionów nie zabrakło pracowników: infrastruktury, informatycznego, COF-u oraz przedstawiciela Straży Pocztowej (celowo użyłem takiego sformułowania, gdyż obecnie funkcjonująca do mnie nie przemawia). Omawialiśmy różnorodne problemy, z którymi borykają się pracownicy, jak i siłą rzeczy również Nasza Firma. Trudno to przestawić w kilku, czy nawet kilkunastu zdaniach, w jakich winna być zawarta taka relacja. Powiedzmy sobie szczerze, by przedstawić choćby niewielki skrót, konieczny byłby wielostronicowy zapis.

Jednak, co mnie uderzyło w przekazach Opolan, to obraz Naszej Firmy, jako wszechogarniającej machiny biurokratycznej. Zalewamy się nawzajem papierami! Procedury i procedury. Jakby tylko to należałoby wykazywać przed centralą. Stosy papieru, którego ilości mieliśmy zmniejszać. I to wcale nie chodzi o klienta zewnętrznego! Czy przykładowy inspektor nadzoru budowlanego, bądź co bądź człowiek ze specjalistyczny uprawnieniami musi poświęcać czas na zbędną w jego opinii papierologię, czy raczej być w terenie na budowie? Poważnym problemem jest archiwizacja i zaleganie dokumentów w urzędach.

I jak zawsze problem z zaniżoną, w stosunku do rzeczywistych kosztów, stawką za kilometr oraz brak służbowych rowerów dla listonoszy, nie mówiąc już o samochodach.

Więcej nie będę się rozwodził, gdyż wiem, że problemy te występują wszędzie i każdy z Was, choćby wycinek z nich, zna z własnego podwórka. Powiem o tym, co wywarło na mnie największe wrażenie. Otóż, opolscy pocztowcy, jakże zróżnicowani pod względem zajmowanych stanowisk oraz wykonywanych profesji, zależnych od pionów, w których poszczególne osoby są zatrudnione, pod względem troski o pracownika, jak i przyszłość Poczty Polskiej, stanowią jedną zgraną drużynę! I tak, pomimo że większość z omawianych spraw, to negatywne czynniki, z którymi się borykamy, mogę powiedzieć, że w Opolu „naładowałem akumulatory”. Bo z takimi ludźmi na pewno jesteśmy w stanie poprowadzić Pocztę Polską i jej pracowników ku lepszej przyszłości.
Tak więc w jednak optymistycznym nastroju (choć wiem, że zetknę się z podobnymi lub nowymi problemami) wyruszę na kolejne spotkania z moimi Koleżankami i Kolegami, pracownikami Poczty Polskiej.

Ślę wszystkim pozdrowienia ze Stolicy Polskiej Piosenki

Gustaw Czarnowski
Opole 22.04.2016r.

Nie mamy wątpliwości, że Gustaw, w przypadku jego wyboru do Zarządu PP SA, będzie znakomitym reprezentantem interesów załogi.

Dariusz Jackowski